Forntidens och antikens underkläder

Under forntiden utgjorde olika former av höftskynken och skrevkläden underkläder. Ett skrevkläde bestod av ett skynke lagt om skrevet som hölls på plats av ett bälte runt midjan. En variant på detta är ett längre skynke som dras mellan benen och sedan viras runt midjan, en underklädesvariant som förkommer än idag, bland annat i flera länder i Asien. I varma klimat kan enkla underkläder som dessa vara de enda klädesplaggen som bärs, men i kallare klimat täcks i regel underkläderna av ett eller flera lager ytterkläder.

I antikens Rom utgjordes underkläderna för både män och kvinnor av tunikor, där männens tunikor var knälånga medan kvinnornas sträckte sig ner till anklarna. Dessa underkläder bestod i princip av två tygstycken som sytts ihop till ett tubformat plagg med hål för huvudet och armarna. De kunde vara smala eller vida och med eller utan ärmar. Ett liknande plagg, kallat chiton, bars under samma period i Grekland.

Det här inlägget postades i allmänt om underkläder, antikens underkläder, forntidens underkläder, om underkläder, underkläder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>